Makaveli Studio
close
Работно Време

Телефон за резервации

Телефон за резервацииМ - тел - 0888777061
Глобул - 0899100064

Choose Language


Придай стил на играта си

Анкета

Кой е най- силния състезател на възраст под 21 години в България
 

Потребители :

59 registered
0 today
0 this week
0 this month
Last: bocito1990
История

  

Има многоброини версии за създаването на снукъра.
Снукъра е вид билярд, които се е зародил като разновидност на Англииския Билярд. Англииския Билярд се играе на голяма маса (снукър маса) с джобове. Играе се с три топки, като всеки от двамата играчи има свои кюбол (бияч) и една червена топка. Бележи се точка, когато се вкара червената топка или когато се докосне последователно червената топка и кюбола на противника със своя кюбол.
Като информацията за възникването на снукъра и билярда съм използвал: ‘The History of Snooker and Billiards’ от Клаив Евертън и ‘Snookered!’ от Доналд Трелфорд.
Преди да започна с възникването на снукъра не мога да не спомена четири имена, които са били много известни играчи на билярд от 1820, това са Едуин Кетфийлд, Джон Кар, Джон Робъртс Сеньор и Джон Робъртс Джуниър. Те са допринесли много за развитието и популяризирането на билярда.


РАЖДАНЕТО НА СНУКЪРА
Терминът ‘снукър’ за пръв път се използва от колонелът в Индия сър Невил Чембърлейн през 1875. Офицерите в Jubbulpore в Индия играели популярните по това време билярдни игри Пирамида, Лаив Пул и Блек Пул със 15 червени топки и една черна, която се появила по-късно. Към тези топки били прибавени жълта, зелена и розова, а след няколко години и синя и кафява. Един следобяд сър Чембърлейн бил посетен от млад офицер, който се е обучавал в Кралската Военна Академия. Този офицер разказвал някаква история за един първокурсник в Академията, които наричали ‘снукър’, защото имал способноста постоянно да изпада в затруднени положения (snookered - затруднено положение). По-късно, когато един от играещите билярд пропуснал да вкара цветна топка, Чембърлейн се провикнал : ‘Защо, ти си истински снукър’. След това той отбелязал несъзнателно, че всичките играещи са ‘снукъри’ в играта. Така снукъра си присвоил име от самосебе си. През 1876 Чембърлейн се премества в централна Индия, като взима играта със себе си. След това той е ранен в Афганската война и се премества в Ooatacamund и играта се превръща в специалитета на ‘Ooty Club', като правилата били закачени на стената. Популярния билярден играч Джон Робъртс Джуниър, който бил тогава шампион по билярд, посещава Индия в 1885 и се среща с Чембърлейн на вечеря с Махараджата на Кууч Бехар, като обсъждат правилата на снукъра. Робъртс представя играта в Англия, въпреки че това е много години преди тя да стане популярна там.
източник: bgsnooker.com
 
Безплатен интернет
Регистрирайте се
Снукър училище